Wednesday, July 22, 2009

Scan Virus Sebelum Masuk Windows dengan UBCD4Win

Ultimate Boot CD for Windows

Kali ini saya akan menerangkan cara – cara menggunakan Ultimate Boot CD for Windows, kerana ianya paling senang difahami.

Terlebih dahulu, masukkan CD Windows XP ke dalam CD-ROM, dan copy kesemua kandungan CD atersebut ke dalam komputer anda. Dapatkan UBCD4Win ini di sini (saiznya agak besar, kira – kira 212 MB). Setelah selesai download, buka fail tersebut dan extract ke folder yang anda kehendaki. Setelah siap, buka fail UBCD4WinBuilder.exe untuk membuat fail ISO (yang akan digunakan untuk burn ke dalam CD). Paparan UBCD4Win PE Builder akan keluar. Jika ini kali pertama anda buka UBCD4WinBuilder, satu message box akan keluar: “Search for Windows installation files?”. Klik pada butang No. Pada bahagian Source, tekan butang ‘…’ dan pilih folder yang mengandungi fail Windows XP anda tadi. Pada bahagian Media output pula, pilih ‘Burn to CD/DVD’. Masukkan CD kosong anda (lebih baik jika menggunakan CD-RW) dan tekan pada butang Build. Tunggu sehingga semua proses selesai dan CD UBCD4Win anda akan siap.

Menggunakan UBCD4Win

Masukkan CD UBCD4Win dan restart komputer anda (pastikan boot priority ditetapkan kepada CD-ROM. Apabila skrin menu biru keluar, pilih Launch Ultimate BootCD for Windows. Apabila loading selesai, klik pada Start > Programs > Antivirus Tools dan pilih AntiVirus kegemaran anda.


Bagaimana jika saya ingin update anti-virus? Sebelum proses membina ISO dilakukan, anda boleh terlebih dahulu update antivirus. Pergi ke folder \BootCD\UBCD4Win\plugin\AntiVirus. Di sini anda boleh melihat folder-folder AntiVirus yang disediakan. Sebagai contoh, jika anda ingin updateget_update.cmd dan ia akan updateupdate selesai, anda bolehlah burn semula CD AV7PE, masuk ke dalam folder AV7PE dan buka fail antivirus secara automatik. Selepas proses UBCD4Win tersebut.

No comments:

Post a Comment